lørdag den 12. september 2015

Ekskursion til fiskeri- og søfartsmuseet i Esbjerg

Den 11/9 gik ekskursionen til Esbjerg sammen med Ib.

Fiskeri- og søfartsmuseet har 14.500 m2 med maritime oplevelser. De har et akvarium, en sælarium med 4 sæl. En vadehavspavillon, et fiskeri, søfartmuseet, en stor legeplads til børnene, værksteder og undervisningslokaler med laboratorier.

Hele museet går ud på natur og kultur - dvs. på de ene side viser de, hvordan fiskeri har udviklet sig i løbet af Danmarks historie og for det andet viser de, hvad man fanger i Danmarks haver.

MuseeumsFormidler Asbjørn Holm gav os undervisning i b.la. pædagogens rolle i forhold til museeumsbesøg, hvilke aktiviteter de laver med børn og hvilke muligheder de har. Hvordan børn møder dyrene og hvad de får ud af dagen.

Han tog os med i laboratoriet, hvor vi mødte en Tangborre og en Eremitkrebs.

Tangborren er et regulært søpindsvin. Den har kraftige pigger som er grønne og i spidsen bliver de violet. Den har en mundåbning og et veludviklet tandapparat. Tangborren er næsten altædende og lever b.la. af alger, muslinger, rurer, snegle og meget mere. Den har en levetid på maks.6 år og er kønsmoden efter ca. 1 år.  





Eremitkrebs  har en hård forkrop og en blød bagkrop som den anbringer i en tom snegleskal. Den skifter de flere gange om året, fordi snegleskallen bliver for lille. Den har uens klosakse, to gangben og to små lemmer, som holder skallen fast. Eremitkrebsens farve er rødgul og den trækker sig hurtig tilbage i snegleskallen når man tager den op. Den lever af halvråddent plantemateriale og forskellige bundlevende smådyr.


Efter vi har undersøgt dyrene gik Asbjørn videre med et akvarie, som linede til at være tomt.


men ned med hånden....


og en lille fladfisk kom op.


Og hvad var det så for en fladfisk? 

Det er en rødspætte. Og dets kendetegn er, at øjnene sidder på den højre side, den er flad og har orange prikker på ryggen. Dens underside er hvid. Rødspætten har en lille mund med tykke læber. Den lever af børsteorme og tyndskallede muslinger. Den er i stand til at skifte farve efter bundens farve og struktur. 

Asbjørn fortalte at det er en god aktivitet med børn. B.la. er det et uformelle læringsmiljø og fordi det er så enkelt at lære dem rødspættens kendetegn. 

Så havde han et andet akvarie hvor han havde en ulk. 

 

Ulkens kendetegn er det store, brede hovedet med den meget store mund samt pigge og benknuder. Ulken føles ikke slimet. Den er i stand til at skifte farve efter bundens farve og struktur.
Ulken er næsten altædende. Den ligger ofte på lur efter krebsdyr eller småfisk. Ulken svømmer ret dårligt. 

Efter undervisningen havde vi lige 15 min. tilbage til at kigge til rundt i museet.


det er skelletet fra en sæl. Døde dyr bliver brugt til forskning / undervisning. 










Det var en meget lærigt formiddag og turen gik videre til vadehavecenter i Ribe. 


OBS. informationerne om dyr er hentet på www.naturporten.dk 








Ingen kommentarer:

Send en kommentar